INFO Doom

Discussion in 'Main' started by Suavemente1974, Apr 15, 2009.

 1. Suavemente1974

  Suavemente1974 Dirty Harry Moderator

  Joined:
  Nov 26, 2006
  Messages:
  33,420
  Likes Received:
  165
  doom4.jpg

  Todd Hollenshead, algemeen directeur van ontwikkelaar id Software, liet eerder vandaag al wat meer hints vallen omtrent Doom 4, maar hij heeft tevens laten weten dat men grootse plannen heeft voor de aankomende E3. id Software is niet meer aangesloten bij de organisatie ESA en zal dus geen eigen stand hebben, maar de games van de ontwikkelaar zullen bij de bewuste uitgevers te zien zijn. Begin juni weten we meer over de nieuwste projecten van id Software. Volgens hem is Doom 4 zeker geen vervolg op Doom 3, maar het vierde deel wordt ook geen herstart van de serie. Doom 3 was een soort van herstart volgens Hollenshead. Hij verklaarde:

  Doom 4 is het vervolg op de first-person shooter Doom 3, uit 2004. De game wordt ontwikkeld door id Software. Het wordt interessant om te zien wat id voor plannen heeft met Doom 4. De vorige game uit de serie, Doom 3, is alweer vier jaar geleden verschenen en was eigenlijk een ode aan de originele Doom-game. De ontwikkelaar onthulde dat Doom 4 in productie is genomen en dat men op zoek is naar talent om aan de game te werken. Volgens de aankondiging gaat id Software zelf werken aan Doom 4, waardoor ze aan twee grote titels tegelijk bouwen. Ook de sci-fi shooter Rage is al in ontwikkeling bij het bedrijf.

  Mede-oprichter van id Software en software programmeur John Carmack heeft gezegd dat Doom 4 betere graphics zal krijgen dan Rage. Beide games zijn in ontwikkeling bij id Software en ze maken ook alletwee gebruik van dezelfde engine, namelijk id's Tech-5 engine. Toch zal het verschil zo groot worden dat het lijkt alsof Doom 4 op een compleet nieuwe engine draait, aldus Carmack. Dit verschil komt tot stand doordat Doom 4 een lagere framerate zal krijgen, zoals Carmack uitlegt:

  Rage daarentegen zal draaien op een framerate van 60 beelden per seconden. Het verschil levert drie keer zoveel rekenkracht op voor Doom's graphics ten opzichte van die van Rage. Verder wist Carmack te vertellen dat er slechts één versie van id's Tech-5 engine nodig is die zal draaien op de PC, PlayStation 3 en Xbox 360. Voor de Mac is echter een extra conversiestap nodig. Het feit dat Rage multiplatform wordt en dat er geen extra conversies nodig zijn om Doom 4 op de consoles te laten draaien, maakt het aannemelijk dat Doom 4 ook multiplatform zal worden.

  Ook is bekend geworden dat id Software de Britse schrijver Graham Joyce heeft aangetrokken om het verhaal van Doom 4 vorm te geven. Joyce is geen kleintje als schrijver en heeft al meerdere British Fantasy Awards op zijn naam staan. Graham Joyce heeft 14 boeken 26 korte verhalen op zijn naam staan. Id Software is op dit moment erg zuinig met details en het is dan ook onduidelijk waar Doom 4 precies over zal gaan, hoewel het algemeen aangenomen wordt dat het verhaal verder gaat waar Doom 3 ophield. Joyce zelf was al niet veel spraakzamer:

  Bron: gamers.net
   
  Last edited by a moderator: Jul 7, 2011
 2. Suavemente1974

  Suavemente1974 Dirty Harry Moderator

  Joined:
  Nov 26, 2006
  Messages:
  33,420
  Likes Received:
  165
  [OFFICIAL] Doom 4 Announced!!!

  Vandaag vond ik een oude filmpje waarin je screens voorbij ziet komen van doom 4.

  [YOUTUBE]t9n2to6KusU[/YOUTUBE]

  Bron: youtube.nl
   
 3. Suavemente1974

  Suavemente1974 Dirty Harry Moderator

  Joined:
  Nov 26, 2006
  Messages:
  33,420
  Likes Received:
  165
  Carmack: Doom 4 op 3 discs naar de Xbox 360.

  Sprekende tegen de Game Informer heeft John Carmack gezegd dat Blu-Ray weldegelijk voordelen kan hebben, zo ook bij het spel Doom 4. De game zou namelijk zo'n 3 discs in beslag moeten nemen op de Xbox 360. De structuur van de game is volgens de woordvoerder anders dan die van Rage, waarbij het spel normaal gesproken ook 3 discs zou gebruiken. Echter heeft de ontwikkelaar het toch voor elkaar gekregen om de game straks op 2 discs te laten lanceren. Volgens Carmack gebruikt Doom 4 een andere structuur, waardoor het splitten van de content naar 3 discs vrijwel onontkoombaar zal zijn. Aangezien Blu-Ray sowieso al over minstens 25 gigabyte beschikt zal de PS3-versie gewoon op 1 Blu-Ray schijfje passen.

  Bron: evilgamerz.com
   
 4. Suavemente1974

  Suavemente1974 Dirty Harry Moderator

  Joined:
  Nov 26, 2006
  Messages:
  33,420
  Likes Received:
  165
  DOOM 4 zal militairen en civilian vechters met zich meebrengen.

  In een interview met de GGL Wire heeft acteur Brad Hawkins stiekem wat details bekend weten te maken rondom de game DOOM 4. Het spel zou groepen met civilians (gewone mensen) en militaire groeperingen met zich meebrengen. De informatie, die inmiddels van het internet is gehaald, maar nog wel via Google's cache gevonden kon worden, zou onthullen dat elk character zijn eigen persoonlijkheid zal hebben. De body language zal bij de civilians echter minder zijn aangezien ze minder training hebben gehad in hun leven. Zij hebben ook guns maar zijn dus minder ervaren dan de militairen in het spel. Deze zijn scherp en hebben ook andere moves en tactieken. Welke rol zij precies allemaal zullen vervullen in de game is nog niet duidelijk.

  Bron: evilgamerz.com


  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Doom 4 multiplayer zal beter worden dan menig voorganger.

  Op de QuakeCon heeft John Carmack duidelijk gemaakt dat de multiplayer van Doom 4 beter zal zijn dan die van menige game ervoor in de reeks. Het spel zou wat betreft MP niet Quake Live kunnen overtreffen maar zou wel in de buurt gaan komen. In ieder geval belooft de man dat we meer mogen verwachten dan de multiplayer van Quake IV en Doom III. Concrete details rondom de game modi zijn nog niet bekend gemaakt. Of we dan ook mogen rekenen op vooral meer levels of juist nieuwe modes is onduidelijk.

  Bron: evilgamerz.com


  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Carmack: Doom 4 krijgt nieuwe engine.

  In een interview met de website van Maximumpc heeft ID Software co-founder en software engineer John Carmack gezegd dat de ID 5 technologie die gebruikt wordt in Rage niet gebruikt zal worden voor Doom 4. Het spel zou namelijk een geheel nieuwe game engine gaan krijgen welke geheel opnieuw ontwikkeld zou worden en nog indrukwekkender zou moeten zijn:

  Hij zegt verder dat de game zal gaan draaien op zo'n 30 frames per seconde. Verder zal de gameplay nu wat meer open zijn en heb je dus meer vrijheid en worden vehicles geïntroduceerd. Wie de publisher van de game zal gaan zijn is nog niet bekend.

  Bron: evilgamerz.com


  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Doom 4 lijkt Microsoft exclusive te worden.

  Op de website van E3.net, de website van de Expo welke volgende maand van start gaat, vinden we de game Doom 4 terug maar het lijkt erop dat de game niet naar andere consoles gaat dan de PC en Xbox 360. Doom is sinds het begin populair geworden op de PC. Doom III was het laatste deel dat veel succes behaalde op het platform. Ditmaal zal de game echter ook op de next-generation console van Microsoft komen. Ook met de PC-versie zal het spel dus een Microsoft exclusive zijn. Tot dusver heeft ID Software dit nog niet bevestigd.

  Release Date: TBA
  Platform: Pc, Xbox 360
  Publisher: Id Software
  Developer: Id Software
  Genre: Shooter
  ESRB: Mature

  Bron: evilgamerz.com
   
 5. Suavemente1974

  Suavemente1974 Dirty Harry Moderator

  Joined:
  Nov 26, 2006
  Messages:
  33,420
  Likes Received:
  165
  Doom 4 On QuakeCon 2010.

  rageiddoom4_pic.jpg

  The QuakeCon 2009 has barely started and quite a lot of people are getting a bit anxious about id's Doom 4. id Software CEO Todd Hollenshead and John Carmack have already mentioned the 2010 show.
  So, while we were all hoping to finally catch a glimpse of Doom 4 during this year's event, it looks as as though that won't be happening. However, Hollenshead said they need to wait another year before they can show anything concrete on Doom 4.

  Supposedly, the 2010 Doom 4 update will make gamers appreciate the franchise once again, as stated by id. Carmack added the next Doom has the developers using "the most tightly managed approach," claiming that the work on Tech 5 and Rage allowed them to utilize plenty of tools and technology prepared for Doom 4.

  So, just so we're clear on this; id Software will be showcasing Doom 4 during QuakeCon 2010 and not sooner.

  Source: actiontrip.com
   
 6. Suavemente1974

  Suavemente1974 Dirty Harry Moderator

  Joined:
  Nov 26, 2006
  Messages:
  33,420
  Likes Received:
  165
  DOOM 4 - Not at QuakeCon because we never had anything prepared to show.

  doom3.jpg

  DOOM 4 is in development. If you didn’t know that, go out back and beat yourself out there. But why wasn’t it shown at QuakeCon earlier this month? According to id’s CEO Todd Hollenshead, speaking to VG247 at the event, there was one very simple reason. He said:

  Hollenshead did insist the company will about the game a lot more at QuakeCon next year. He added:

  Source: vg247.com
   
  Last edited by a moderator: Jun 17, 2010
 7. Suavemente1974

  Suavemente1974 Dirty Harry Moderator

  Joined:
  Nov 26, 2006
  Messages:
  33,420
  Likes Received:
  165
  Doom 4 - Rage will show id’s true potential.

  Bethesda’s Pete Hines has said that id’s true potential will be shown soon, thanks in part to Doom 4 and Rage.
  Speaking with MCV, he said having the studio under the Bethesda family is a tremendous advantage. Pete Hines said:

  We seen Rage last week at a pre-E3 event held by Bethesda. It’s looking very, very promising. Get our full interview with Tim Willits on all things Rage here. Doom 4, meanwhile, is expected to be revealed at Quakecon in August.

  Source: vg247.com
   
 8. Suavemente1974

  Suavemente1974 Dirty Harry Moderator

  Joined:
  Nov 26, 2006
  Messages:
  33,420
  Likes Received:
  165
  Doom 4 - More awesome than Rage.

  Rage creative director Tim Willits has confirmed that Doom 4 will not only be cool, but also awesome. Willits said that the upcoming Doom instalment will even be better than RAGE, which isn't set to be released until 2011. We'd love to get our hands on the crystal ball he's using. He said:

  This isn't the first of the Doom hype, Bethesda's Pete Hines said that both RAGE and Doom 4 will show of the potential of Software earlier this month.

  Sources: xbox360achievements.org and cvg.com
   
 9. Suavemente1974

  Suavemente1974 Dirty Harry Moderator

  Joined:
  Nov 26, 2006
  Messages:
  33,420
  Likes Received:
  165
  Doom 4 - Trent Reznor Unlikely to be Involved.

  We don't know a whole lot about Doom 4 at the moment, but there's one thing we're relatively sure of: Nine Inch Nails frontman and longtime id Software audio collaborator Trent Reznor will probably sit this one out.
  Reznor revealed on the official Tumblr site for his new band How to Destroy Angels that there's currently nothing in the works between him and the folks at id Software, he wrote:

  The independent musician teamed with id to provide the music for the original Quake back in 1996. He also worked as an audio engineer on Doom 3, though none of Reznor's contributions made the game's final cut.

  Sources: tumblr.com and 1up.com
   
 10. Suavemente1974

  Suavemente1974 Dirty Harry Moderator

  Joined:
  Nov 26, 2006
  Messages:
  33,420
  Likes Received:
  165
  Doom 4 - id Not Showing Doom 4 at QuakeCon 2010.

  The QuakeCon 2010 kicked off yesterday and, pretty much like last year, many visitors were disappointed that id Software once again won't be showing Doom 4 (despite last year's promise that the shooter was, in fact, going to be displayed during the 2010 event). It appears that whatever they are working on, they are certainly not ready to make things public just yet. id's Todd Hollenshead explained to the crowd at QuakeCon that the developer still needs to pour more work into the project before they actually show anything.

  Well, that's a damn shame, folks. We've been waiting a long time for any sign from id as to how Doom 4 is progressing. Clearly enough, they have their hands full with Rage, which is going to be shown during the event.

  Source: actiontrip.com
   
 11. Suavemente1974

  Suavemente1974 Dirty Harry Moderator

  Joined:
  Nov 26, 2006
  Messages:
  33,420
  Likes Received:
  165
  DOOM 4 - Expect to take less time than RAGE, says Carmack.

  id Software technical guru John Carmack has told OPM UK anyone expecting to wait a long time for DOOM 4 will have a shorter wait than first thought. Carmack told the mag the shooter shouldn’t take as long to get out the door, unlike RAGE, which was announced in 2007 at QuakeCon, and won’t be out until next year, producer Tim Willits told VG247 back in May. He said:

  id’s Todd Hollenshed told Nathan Grayson at last year’s QuakeCon to expect first information on the game this year. The opening keynote of this year’s event with Hollenshed and Carmack is tomorrow night.

  Source: vg247.com
   
 12. Suavemente1974

  Suavemente1974 Dirty Harry Moderator

  Joined:
  Nov 26, 2006
  Messages:
  33,420
  Likes Received:
  165
  Doom 4 - Coming To Consoles And PC Simultaneously.

  doom3610.jpg

  Despite a promise at last year's QuakeCon, Doom 4 was nowhere to be seen at the event's 2010 incarnation. However, the team at id Software is still working on the next installment in the classic shooter franchise, aiming for a simultaneous release on all platforms. According to id Software CEA Todd Hollenshead, the target is for all three versions (PC, Xbox 360, and PS3) to hit at the same time. He told Kotaku:

  A simultaneous multiplatform release would be a nice change, considering that Doom 3 hit on PC first in 2004, then only on original Xbox the following year. Looking ahead to Doom 4's release may be a bit premature; don't forget that the studios other big project, Rage, is scheduled to hit first, September 13, 2011. So, though you still have plenty of id games in your future, you won't be playing them soon.

  Sources: kotaku.com and gameinformer.com
   
 13. Suavemente1974

  Suavemente1974 Dirty Harry Moderator

  Joined:
  Nov 26, 2006
  Messages:
  33,420
  Likes Received:
  165
  Doom 4 - Coming Sooner Than You Think.

  The traditionally long development cycles at Texas-based game studio id Software are coming to an end. In an interview with IGN, Id Software Creative Director Tim Willits said fans can expect to see key releases much sooner going forward than in the past. He said the fact that Doom 4 is using id Tech 5, the same game engine being used for Rage, makes developing both titles at the same time an advantage. Willits said:

  id Software will have spent nearly seven years between releasing its last two major titles, Doom 3 in 2004 and Rage set for late 2011. Willits claimed the studio won't have to drag its feet with title releases now that it's part of Zenimax Media, the parent company of Bethesda Softworks. He added:

  Source: ign.com
   
 14. Suavemente1974

  Suavemente1974 Dirty Harry Moderator

  Joined:
  Nov 26, 2006
  Messages:
  33,420
  Likes Received:
  165
  Doom 4 - Dev, 3D needs more time.

  Legendary first-person shooter developer id Software says gamers will have to wait before 3D gaming will have any serious impact on the industry. The Doom 4 and Rage developer said the price of 3D tellys will have to come down before it makes sense for videogame companies to invest in the tech. id Software boss Todd Hollenshead told Eurogamer:

  PlayStation 3 manufacturer Sony is pushing 3D gaming more than most, and has already updated its console so it can output games in 3D. While Sony and a number of other high profile developers including Crysis 2 creator Crytek are enthusiastic about 3D gaming's relevance now, others are less convinced. Last week EA Sports president Peter Moore told Eurogamer 3D gaming wasn't right for FIFA. He said:

  Hollenshead echoed Moore's comments:

  id has two first-person shooters in development: Rage, due out next year, and Doom 4, which is without a release date. The Bethesda-owned studio is yet to confirm 3D support for either title.

  Source: eurogamer.net
   
 15. Suavemente1974

  Suavemente1974 Dirty Harry Moderator

  Joined:
  Nov 26, 2006
  Messages:
  33,420
  Likes Received:
  165
  DOOM 4 - Doom fans will be happy.

  id Software has told Doom fans that in-development Doom 4 will be right up their street. Little is known about the game, but the legendary first-person shooter studio told Eurogamer is will be distinct from its other shooters, including the id Tech 5-fuelled Rage. id's design director Matt Hooper told Eurogamer:

  Doom 4, due out simultaneously on PC, PlayStation 3 and Xbox 360, was expected to show up at last year's QuakeCon. Explaining its no-show, id CEO Todd Hollenshead said the development team was not ready to demo the game. It is still without a release window. Doom 4 is, according to comments made by Hollenshead in 2009:

  id's next game, post-apocalyptic shooter Rage, launches this September. Doom 3 released in 2004.

  Source: eurogamer.net
   
 16. Suavemente1974

  Suavemente1974 Dirty Harry Moderator

  Joined:
  Nov 26, 2006
  Messages:
  33,420
  Likes Received:
  165
  Doom 4 - Multiplayer will have Rage quality finish.

  Id Software's John Carmack has said a few more words on the progress of Doom 4, saying that the studio is aiming to deliver a high-quality multiplayer experience. As expected, development on the much anticipated FPS will be kicked up a gear once Rage leaves id's doors, he told Gamespot:

  "know we're not supposed to talk about it, but I'll tell you a couple of things. (Looks at media minder across the table.) So, as soon as Rage ships, the core tech team moves over to start making things happen on the Doom 4 project. There's me and the systems programmer types that have been on Rage for so long. We're going to move over to the Doom team and a lot of resources are going to migrate over there.

  And that's a necessary and key aspect of being a larger company; it gives us this ability to migrate people between the projects because it was something that we were really feeling the pinch before this. If you've got 50 people working on a project, it's not useful to have all of them on day one on there; you really want to have a smaller team building things. Then at the end now, we would have a hundred people on the team."

  Carmack also told Gamespot a little bit more about his aspirations for frame rate in the game across single and multiplayer modes, pitching the latter to be level with Rage in terms of quality:

  The only thing I've really talked about on Doom 4, technology-wise, is that we did make the decision that...well, my biggest pride and joy about Rage is that I won the fight for 60 frames per second on there, but it involves significant trade-offs.

  You can't have 30 guys crawling all over you at 60 frames per second at this graphics technology level because it's painful. It's a lot of effort to do that. But, we did make the call that for Doom 4, the single-player is going to go 30 frames per second on the consoles. So we can have 30 demons crawling all over you on there. But the multiplayer is still going to be 60 frames per second, so it has the quality feel that Rage has."

  Rage's creative director Tim Willits, on the other hand, wants every game to be better than the last and is therefore, naturally, is looking to outdo Rage with Doom 4. We're all for that.

  Sources: gamespot.com and cvg.com
   
 17. Suavemente1974

  Suavemente1974 Dirty Harry Moderator

  Joined:
  Nov 26, 2006
  Messages:
  33,420
  Likes Received:
  165
  Doom 4 - Not Listed For QuakeCon 2011.

  Id Software's annual QuakeCon event is a fan favorite – and we're sure a lot of fans were hoping that details on Doom 4 would be announced, but this year's festival will center around Bethesda/id games on the near horizon. Bethesda has sent out a press release with the itinerary of events at QuakeCon 2011 (Aug. 4-7 in Dallas, Texas), and neither Doom 4 nor any Quake titles are among the listed games.
  Id's John Carmack will give the keynote and Bethesda's Todd Howard will show off The Elder Scrolls V: Skyrim, while Prey 2 and Rage will also be in attendance. It's possible that Doom 4 will be a surprise for convention goers during Carmack's keynote, but we'll just have to wait and see.

  Source: gameinformer.com
   
 18. Suavemente1974

  Suavemente1974 Dirty Harry Moderator

  Joined:
  Nov 26, 2006
  Messages:
  33,420
  Likes Received:
  165
  Doom 4 - What's Up With Doom 4?

  QuakeCon 2011 is underway, and most of the talk this year is about Rage, id Software's first major release since Doom 3. It's a sensible focus considering Rage comes out in less than two months, but still, what's going on with Doom 4, first announced way back in 2008? According to id Software president Todd Hollenshead, we've still got some waiting to do before we hear any details. He said:

  "id Tech 5 is the basis for Doom 4, and I guess infer what you will…What we're really focused on is getting Rage out the door. Once we're to that point, then we want to transition to how we're going to present Doom 4, what are the talking points, how do we introduce it. Because that stuff hasn't even been determined yet. We're talking about that internally.

  I know everybody's interested. I am too."

  Source: ign.com
   
 19. Suavemente1974

  Suavemente1974 Dirty Harry Moderator

  Joined:
  Nov 26, 2006
  Messages:
  33,420
  Likes Received:
  165
  DOOM 4 - Singleplayer To Have Half Frame Rate Of Multiplayer

  Among the slim and scanty details we have on DOOM 4 so far is the news the single-player campaign will run at 30 frames per second. id’s lead engineer John Carmack told Gamasutra while discussing the pros and cons of frame rate and hertz levels:

  "In the Doom 4 project, we decided the multiplayer is 60 frames per second, but the single player is 30 frames per second, so you can have twice as many demons coming at you."

  Although Carmack pushed to have RAGE run at 60 fps, he feels the game’s racing sections require it, while DOOM 4 won’t, he explained:

  "They’re valid decisions to go each way, and part of it also was because in a driving environment, you notice 60 frames per second a lot more than you do when you’re just walking around. So, that was also part of the deal."

  In the full interview, Carmack goes into greater details on the motivations for the decision, including trading off smoothness for pretty pixels and balancing frame rate with greater hertz levels – so maybe go have a read before you start composing your angry retorts. Carmack also revealed the Doom 4 team includes a dozen programmers, as opposed to RAGE, which had up to 18, he added:

  "As soon as Rage ships, the core tech team is going over to help the Doom 4 team."

  Sources: gamasutra.com & vg247.com
   
 20. Suavemente1974

  Suavemente1974 Dirty Harry Moderator

  Joined:
  Nov 26, 2006
  Messages:
  33,420
  Likes Received:
  165
  Doom 4 - Indefinitely Postponed Following Rage’s Disappointing Launch

  A source claiming to be close to the publishers of the recently-launched Rage has told Kotaku that, at a recent company wide meeting held in Dallas, Bethesda and parent company Zenimax made the decision to indefinitely postpone development of Doom 4. Pete Hines, responding to our request for comment this morning, says no game in development has been postponed. Hines said:

  "We don't comment on unannounced games and DOOM 4 hasn't been announced (though I appreciate that id has previously referenced DOOM 4). Games are done when they are done and no title under development at id has been postponed – indefinitely or otherwise."

  Despite having been first announced back in 2008, Doom 4 has been on the backburner at developers id while work was completed on multiplatform shooter RAGE, which was released earlier this month to decidedly mixed reviews. While Crecente enjoyed it (and I'm digging it as well), the game's repetitive nature and numerous technical issues left it falling well short of many people's expectations. The apparent source said:

  "Zenimax and Bethesda made the decision based on the the issues and reviews surrounding RAGE's launch, which in their eyes has demonstrated a serious lack of confidence in the project management at id."

  Remember that, before you get too invested in this, at the moment the news is entirely unconfirmed. We've contacted Bethesda for comment and clarification, and will update if we hear back.

  Source: kotaku.com
   

Share This Page

Loading...